L'Associació

ASSOCIACIÓ SON CIRC


ASSOCIACIÓ SON CIRC / ACIRKAOS CIRC SOCIAL


L’Associació SÓNCIRC és una Associació sense Ànim de Lucre creada a Ciutadella de Menorca l'any 2010, que promou el desenvolupament de les arts circenses,  oferint un espai de referència per a la formació, l'assaig, la recerca i la creació.

Que és el circ social? El Circ Social és un procés d'ensenyament- aprenentatge de tècniques circenses que té com a finalitat la inclusió de persones en situació de risc social i el desenvolupament de la seva comunitat.

El vessant “ACIRKAOS Circ Social” és una proposta pedagògica integral que proposa descobrir el circ a través del joc, estimulant la fantasia, el desenvolupament d'habilitats físiques i les arts escèniques, sense oblidar l'educació en valors que es transmet i fomenta als nens, joves i adults en les nostres activitats.

Els integrants de SONCIRC/ ACIRKAOS Circ Social  el formem un grup heterogeni de persones provinents de diferents branques professionals: Artistes  i Formadors Circenses, Educadors Socials, Gestors Culturals, Tècnics Audiovisuals, Informàtics i d'Il·luminació, etc.

Ens adaptem al canvi constant de les estructures, innovant i buscant noves formes organitzatives que ens permetin crèixer de manera horitzontal i multiplicadora; sempre oberts a noves propostes de millora amb l'única finalitat  d'afavorir el desenvolupament del circ  en el seu àmbit professional, cultural i social.


ACTIVITATS HABITUALS

ESCOLA ANUAL DE CIRC SOCIAL

On la utilització del Circ com a eina educativa i de socialització ens permet la integració de grups vulnerables i la millora de determinades situacions de risc social.


TROBADES EUROPEES DE CIRC SOCIAL

Va ser a partir de la
I Trobada de Circ Social de Menorca (Acció 1.3 – Joventut en Acció) , on vam donar inici al nostre projecte social i vam poder viure d'aprop el potencial del circ com a motor educatiu i transformador.

L'any 2012, amb la
II Trobada de Circ Social de Menorca “Circ i Igualtat” (Acció 4.3 del programa Joventut en Acció), es va consolidar aquesta iniciativa, obtenint una gran repercussió i acceptació a la illa de Menorca.
Aquesta acció formativa va ser dirigida a treballadors juvenils que van vindre de Espanya, Itàlia, Romania i Finlàndia, que treballen en l'àmbit del circ social, obtenint un document final amb conclusions relatives a com abordar la perspectiva de gènere en els tallers i espectacles de circ social.
Durant les sessions teòric-pràctiques, es va treballar sobra la creació d´hipotètics projectes de Circ Social, i posteriorment vem veure com un dels projectes va ser implementat a Jordània amb èxit per un dels socis participants (Sirkus Magenta – Finlàndia).
El nostre projecte va ser seleccionat posteriorment com a “bona pràctica” dins del programa Joventut en Acció per la EVE (plataforma virtual per a la difusió dels millors projectes dels programes europeus finançats per la DG d'Educació i Cultura de la Comissió Europea).
En aquest projecte varem comptar a més, amb les ajuts de l´Àrea Cultura del Consell Insular de Menorca, i de la Fundació Guillem Cifre de Caixa Colonya.

L'any 2013, realitzem la
III Trobada de Circ Social “Circ en REDVolución” (Acció 4.3 - del programa La Joventut en Acció) on van participar-hi  set països, exposant el treball que realitzen en l'àmbit social a través de l'activitat circense en el marc de l'Educació No formal amb joves.
Els representants dels diferents països (Espanya, República Txeca, Itàlia, Regne Unit, Dinamarca, Bèlgica, Turquia i Hongria) van exposar les seves experiències en un Seminari per a Treballadors Juvenils que desenvolupen projectes formatius en matèria de Circ.
Durant la Trobada, es van realitzar tallers de formació i intercanvi teòric-practic on es va debatre entorn del tema de la recerca de noves eines i llenguatges pedagògics en a l'àmbit del Circ Social Europeu.
En aquest projecte varem comptar a més, amb l'ajuda de l'Àrea Cultura del Consell Insular de Menorca
 


TALLERS INCLUSIUS AMB COL.LECTIUS AMB RISC SOCIAL


·      Taller de “Circ Social per a Joves”
L'any 2013 realitzem el projecte "Circ Social per a Joves" (Acció 1.2 - Iniciatives Juvenils del programa La Joventut en Acció de la UE).
Durant un mes intens, un grup format per 20 Joves procedents de diferents realitats socials de la Illa de Menorca, van participar en un Taller de Circ Social, aprenent i experimentant amb les diverses disciplines que l'art  circense ofereix, així com, el treball en valors fomentant la participació activa, la integració i l'acceptació en un nou grup, entre molts uns altres.
El taller va concloure amb dues mostres on es pot veure i gaudir de l’aprenentatge, essent els joves els protagonistes i artistes per un dia.


• Fundació per a Discapacitats de Menorca (FPDM)
Hem realitzat tallers dirigits a joves de la FPDM, entitat formada pel Consell Insular de Menorca, els 8 ajuntaments de la Illa i les 14 entitats que treballen per a les persones amb diversitat funcional a Menorca.


• Centre d'Atenció a la Infància i a la Família de Menorca (CAIF)
Dependència del Consell Insular de Menorca encarregada de la tutela, acolliment i adopció de menors que es troben en situació de desemparament o en risc d'exclusió social, deriven a nens i joves que participen de les nostres activitats regular o puntualment.


• Centre Penitenciari de Menorca
Un projecte d'inclusió social que es va iniciar l'any 2014, amb l'objectiu d'oferir una activitat d'oci diferent i utilitzar el circ com a eina d'inclusió en un col·lectiu en alt risc d'exclusió social. Aquest projecte va estar subvencionat per la iniciativa de Estalvi Ètic Colonya Caixa Pollença.TALLERS REGULARS/INTENSIUS DE TÈCNIQUES CIRCENSES

Amb l'objectiu de professionalitzar les arts del Circ, organitzem tallers Regulars / Intensius de diferents disciplines: trapezi, teles, aro, acrobàcies, equilibris, verticals,malabars, clown, etc. Durant tot l'any es realitzen tallers oberts per a tots els públics, nivells i edats.


ALTRES ACTIVITATS

Els membres de l'Associació SÓNCIRC compten amb experiència en la creació i organització d'esdeveniments culturals, promoguts a Barcelona i Menorca des de l'any 2008 fins a l'actualitat.

Com a col·lectiu d'artistes, hem realitzat actuacions amb temàtica social en una gira artística per Espanya, Itàlia, i França (Cia. de Teatre i Circ Volándandos - "Tropical Mecànico" - 2009) [www.rosaxicle.net/volandandos/].


AFILIACIÓ A ALTRES ORGANITZACIONS

L'Associació SÓN *CIRC / ACIRKAOS Circ Social forma part de:

A nivell Europeu,
-       EYCO (European Youth Circus Associations)

A nivell Nacional,
-       PEECSE (Plataforma Espanyola de Projectes Educatius i Escoles de Circ)

A nivell Autonòmic de les Illes Balears,
-       APCIB (Associació de Professionals del Circ de les Illes Balears)

A nivell local tenim convenis de col.laboració en Menorca amb:
-       Fundació per a Discapacitats de Menorca (FPDM)
-       Centre d'Atenció a la Infància i a la Família de Menorca (CAIF)
-       Centre Penitenciari de Menorca
-       Associació ESCLAT (Animació i Música)